Anticonceptie

Spiraal laten plaatsen bij de verloskundige

Als je zwanger bent of nog voor je denkt aan kinderen krijgen, ben je er vaak (nog) niet mee bezig. Wel is het goed om na te denken over welke anticonceptie bij je past. Ooit komt er een moment dat je (weer) begint aan intimiteit, dan is het fijn om hier al over te hebben nagedacht en zelfs al een oplossing te hebben.

We merken dat vrouwen het fijn vinden om door ons begeleid te worden in hun keuze voor anticonceptie. We zijn vertrouwd met het geven van informatie rondom je cyclus, menstruatie en de vrouwelijke organen en nemen hier uitgebreid de tijd voor om dit met je door te nemen. Het is een mooie aanvulling op ons vak.

Voordelen van het plaatsen van een spiraal bij Vita:

 • Professionele plaatsing door een van onze verloskundigen
 • Geen wachttijden
 • Lage kosten voor de plaatsing (tarieven tussen huisarts, gynaecoloog en verloskundige verschillen enorm)
 • Uitgebreid gesprek om te kijken welke spiraal bij jou past
 • Gratis echo na plaatsing
 • We nemen de tijd voor je als je het spannend vindt
 • Naderhand bereikbaar voor alle vragen
 • Ook als je nog niet zwanger bent geweest kun je bij ons terecht voor voorlichting of plaatsen van een spiraal

Hoe gaat het in zijn werk?

Je kunt de praktijk bellen om een afspraak te maken om jouw anticonceptie wens te bespreken. Indien je kort geleden bevallen bent, plannen we de afspraak voor het plaatsen van een spiraal bij voorkeur minimaal 12 weken na de bevalling in.

Onze assistente plant eerst een belafspraak in om met jou te bespreken welke vorm van anticonceptie bij jou zou passen. Indien je kiest voor een spiraal, krijg je ook een tweede afspraak voor het plaatsen van de spiraal.
Tijdens het telefonische gesprek bekijken we samen welke anticonceptiewensen je hebt of hebt gehad en welke bijzonderheden in je gezondheid en de gezondheid van je familie van invloed is op je definitieve keuze. Uiteindelijk maak je jouw keus in anticonceptie en bestellen we dit voor je.

Wij werken met een online apotheek. Jij krijgt een bevestigingsmail en/of SMS met een betaal-link. Zodra de betaling is voltooid wordt het spiraal vanuit de online apotheek naar onze praktijk gestuurd. Zo is het spiraaltje altijd aanwezig als je voor je afspraak komt.
Tijdens de afspraak die rond de 45 minuten duurt leggen we eerst uitgebreid uit hoe we het spiraal plaatsen. Ook leggen we uit wat je kunt verwachten na de plaatsing.

Soms heb je een paar uur tot een paar dagen last van je onderbuik. Om dit te ondervangen geven we het advies om een uur voor de afspraak 1000 mg paracetamol en 600mg ibuprofen in te nemen. Het kan zijn dat je een aantal dagen wat licht bloedverlies hebt door de plaatsing zelf.

Tijdens de afspraak krijg je van ons de adviezen en informatie op papier mee, zodat je het thuis nogmaals rustig kunt nalezen. Na het plaatsen is het bloedverlies wisselend, afhankelijk van welke spiraal je hebt gekozen. Na plaatsing brengen we met jouw instemmen, je huisarts op de hoogte. Op verzoek maken we een afspraak voor een controle ongeveer 6 weken na de plaatsing.

Meer informatie over de spiralen (o.a. over de bijwerkingen):

Hormoonspiralen:

Koperspiralen:

Kosten

De kosten in 2023 voor het plaatsen zijn: €  77,85

De kosten voor de spiralen zijn:

 • T-Safe € 79,95
 • Mirena/ Kyleena € 149,65
 • Multi-Safe (short) € 59,95
 • Flexi-T € 59,95
 • Implanon € 129,60

De meeste verzekeraars vergoeden de plaatsingskosten vanuit de basisverzekering. Een enkele verzekeraar geeft aan dat het onder je eigen risico valt. Informeer dus eerst je polisvoorwaarden bij je zorgverzekeraar. Je kunt de factuur van de anticonceptie zelf indienen bij je zorgverzekeraar, mogelijk wordt ook nog het spiraal zelf vergoedt.

De plaatsing van de spiraal reken je af na de plaatsing door middel van een QR-code (tikkie). Je krijgt een factuur mee die je in kunt dienen bij de zorgverzekeraar.

Altijd bereikbaar

Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week te bereiken! Je kunt ons bellen via

Buiten kantoortijden wordt dit nummer doorgeschakeld naar de dienstdoende verloskundige.

Bij geen gehoor, zijn wij altijd te bereiken op 

Onze praktijkassistentes werken van maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 14.30 uur. Je kunt ze bellen of mailen voor het maken van afspraken, stellen van vragen of overige informatie. Ons emailadres is: vita@annature.nl

Translate »

Pin It on Pinterest