Bevalling

Plaats van de bevalling

Als de zwangerschap zonder problemen verloopt, kun je zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis of in geboortecentrum Origine. Wij begeleiden zowel bevallingen thuis als in Origine. Het is belangrijk dat je die plaats kiest waar je je het meest op je gemak voelt. Vind je het moeilijk om te kiezen tussen thuis of in Origine dan kun je dit altijd met ons bespreken. In elk geval gaan we aan het einde van de zwangerschap uitgebreid in op je wensen en vragen ten aanzien van de bevalling.

DE THUISBEVALLING

Bij een thuisbevalling wordt de verloskundige geassisteerd door een kraamverzorgende. De kraamverzorgende zorgt er na de bevalling voor dat alles wordt opgeruimd, je wordt gewassen en je baby wordt verzorgd.

BEVALLEN IN ORIGINE

In Origine begeleidt een van ons de bevalling. Er is 24 uur per dag een kraamverzorgende aanwezig die ons assisteert bij de bevalling. Een bevalling in Origine kan extra kosten met zich meebrengen die niet altijd volledig vergoed worden. Informeer hiervoor bij je ziektekostenverzekeraar.

MEDISCHE INDICATIE

Als er zich complicaties voordoen tijdens of na de bevalling (thuis of in Origine) dan zal de verloskundige overleggen met de gynaecoloog of kinderarts. Indien nodig zullen we de zorg overdragen en ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk op de juiste plaats komt.

Houdingen tijdens de bevalling

Tijdens de ontsluitingsperiode zijn alle houdingen goed om de weeën op te vangen. Probeer zelf uit in welke houding je het fijnst vindt: liggend, lopend staand, zittend of wiegend. Er zijn diverse manieren waarop je kunt bevallen; persen kan liggend op bed, zittend op de baarkruk of gehurkt. Als het medisch gezien verantwoord is staan we overal voor open. Ook in bad bevallen is een mogelijkheid, thuis maar ook in Origine.

Pijnbestrijding

Bij een voorspoedig verlopende bevalling is pijnstilling vaak niet nodig. Belangrijk is dat je je kunt ontspannen. Een warm bad of douche en regelmatig veranderen van houding kunnen hierbij helpen. Wanneer de pijn te hevig is of er is sprake van angst, paniek of uitputting, kan pijnbestrijding helpen om de bevalling voorspoediger te laten verlopen. In het ziekenhuis zijn verschillende vormen van pijnstilling mogelijk. Meer informatie hierover kun je lezen in de folder van de KNOV of in de folder van het Amphiaziekenhuis die je als PDF kunt downloaden.

Wanneer moet je ons bellen

Aan het einde van de zwangerschap bespreken we de bevalling met je. Je krijgt dan ook instructies mee zodat je weet wanneer je ons kunt bellen. Meestal begint de bevalling met weeën, soms begint de bevalling met het breken van de vliezen.

WEEËN:

Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Ze veroorzaken een krampende pijn in de buik, soms ook in de rug of de bovenbenen. Door de weeën zal de baarmoedermond zacht en dun worden en zal zich openen (ontsluiten). In de regel begint het ontsluiten pas bij krachtige weeën die regelmatig komen en die een minuut aanhouden. Bij volledige ontsluiting begin je met persen. Als je voor de eerste keer gaat bevallen bel dan als je 2 uur lang weeën om de 5 minuten hebt die ongeveer 60 seconden aanhouden. Bij een tweede of volgende bevalling bel je na 1 uur weeën om de 5 tot 7 minuten. Als je nog geen 37 weken zwanger bent en je denkt weeën te hebben dien je ons direct te bellen.

VRUCHTWATERVERLIES:

De vliezen die rondom het kind zitten, kunnen breken waardoor je vruchtwater verliest. Meestal is vruchtwater doorzichtig of lichtroze met eventueel witte vlokjes. Als het kindje in het vruchtwater gepoept heeft, is het vruchtwater groen of bruin van kleur. Meldt dit even als je ons belt. Het kenmerkende van gebroken vliezen is dat het vruchtwater steeds opnieuw blijft aflopen, zonder dat je het kan tegenhouden. Bel ons als je denkt dat je vliezen gebroken zijn en vertel daarbij wat de kleur van het vruchtwater is. Als op het spreekuur is verteld dat het hoofdje van de baby nog niet goed is ingedaald moet je ook gaan liggen totdat wij de indaling thuis gecontroleerd hebben.

Altijd bellen:

  • Bij helderrood bloedverlies
  • Als je denkt weeën te hebben of vruchtwater verliest (zie boven)
  • Als je de baby duidelijk minder voelt bewegen
  • Wanneer je ongerust bent

Bel: 076-5218803 of  06-53643255. Je krijgt dan de verloskundige aan de lijn.