Blog december (2021) door Marte

Wat doet een verloskundige allemaal?

Soms zijn mensen verbaasd over wat ons vak allemaal inhoudt. Het is iets heel anders dan een baan, die van maandag tot vrijdag is.

Ons rooster maken bijvoorbeeld, is al een moeilijk ding. Onze spreekuren zijn gemiddeld van 9 tot 17:30, onze diensten duren 24uur en gaan in van 18u tot 18u. Dat houdt in dat een dienst na een spreekuur wel kan maar andersom niet.

Gemiddeld werken we allemaal 3 dagen in de week (waarvan 1 of 2 x 24u). Soms kun je de hele nacht tijdens je dienst slapen en ben je van 8u ’s morgens tot 18u bezig, maar soms ben je ook echt 24u hard aan het werk. Een momentje om wat te eten en te drinken is nooit dezelfde tijd! Dan is het extra fijn als we bij mensen thuis even een glaasje drinken krijgen 🙂.

Naast het zien en zorgen voor al onze zwangeren tijdens een spreekuur en dienst, hebben we ook een praktijk te runnen.

De telefonie moet worden geregeld, de website bijgehouden en up to date, een TV- informatiescherm wordt bijgewerkt, spreekuren voorbereid, betalingen moeten worden gedaan, gesprekken met onze assistenten, contracten moeten worden gemaakt, de praktijk knappen we wat op, we schilderen ook zelf, overleggen worden gehouden, intake bespreking met de gynaecoloog vindt plaats, bijscholingen volgen we nog in onze vrije tijd, voorraden worden aangevuld, de verlostas wordt gechecked, studenten worden begeleidt, informatie avond wordt bedacht en voorbereid en dan vergeet ik vast nog een hoop. 🙂

Als één van ons ziek is, moet één van de collega’s invallen en dat maakt de Corona tijd nog wat lastiger. Het kan niet zo zijn dat zwangeren niet gezien of geholpen worden. Dat vergt een enorme flexibiliteit van al onze verloskundigen collega’s. Omdat er soms een tekort is aan verloskundigen, proberen we stageplaatsen te bieden voor verloskundigen in opleiding. Zodat we bijdragen aan het opleiden van verloskundigen die vervolgens alle zwangeren weer kunnen begeleiden.

Dit prachtige beroep brengt veel aspecten met zich mee, waardoor je ook in je vrije tijd verloskundige bent! Verloskundige is niet alleen een beroep maar ook een lifestyle!

Translate »

Pin It on Pinterest