Blog

Ik (Kim) ben weer aan de beurt voor onze maandelijkse blog. Ik neem jullie hiervoor mee naar 9 jaar geleden.

Tijdens een mooie voorjaarsdag heb ik dienst en word ik door mijn collega gebeld die spreekuur heeft. Een dame was op het spreekuur gekomen en voelde zich de hele dag al niet lekker: misselijk en veel buikpijn. Mijn collega had alle controles gedaan, waaronder een inwendig onderzoek waaruit bleek dat ze al 4 cm. ontsluiting had! Ze ging dus bevallen!

De praktijk is niet de juiste plek voor een bevalling, dus ging deze dame samen met haar partner naar het geboortecentrum toe. Ik ga ook die kant op, maar haal eerst onderweg mijn “snuffelstagiaire” op.

Deze dienst loopt er namelijk een meisje met mij mee die het vak verloskundige graag van dichtbij wilt meemaken, omdat ze twijfelt om mogelijk ook de opleiding te gaan doen. Ik pik haar op en samen lopen we het ziekenhuis binnen.

Eenmaal aangekomen op het geboortecentrum blijkt de bevalling goed door te zetten. Met rode koontjes zucht deze dame dapper iedere wee weg samen met haar partner en de kraamverzorgster naast haar.

Wanneer ik samen met mijn snuffelstudent even op het kantoortje zit, bespreek ik alvast wat dingen op voorhand. Een bevalling voor het eerst meemaken aan de zijlijn kan best heftig zijn. Ik leg dit uit aan haar en vertel dat het heel normaal is dat ze het misschien te heftig vindt en dat ze ten alle tijden de kamer uit mag lopen.

Al snel gaat de bel en is de serene rust die er eerst heerste volledig verdwenen, de paniek is voelbaar. De ontsluiting gaat vlot (bevalling van een 2e kindje) en is er sprake van volledige ontsluiting. Ok, tijd voor actie! Ik spreek de dame in kwestie wat streng toe, omdat ze even volledig in paniek is. Ze kijkt me aan en samen zuchten we de wee weg en vertel ik haar wat te doen, dit lijkt te helpen.

Mijn “stagiaire” blijft dapper naast het bed staan en deinst niet terug. Ze voorziet de bevallende dame van slokjes water, iets wat enorm gewaardeerd wordt. Ik zie nu al dat dit een hele goede verloskundige kan gaan worden.

Na kort persen wordt er een prachtige baby geboren en wordt de kamer overspoeld met blijdschap.

Na 5 minuten is de net bevallen dame alweer helemaal bij de les en heeft ze het over een tuinhek wat nog geschilderd moet worden 😉

Mijn “stagiaire” in dit verhaal is nu mijn collega Isha. Wat ik toen al zag, is gebeurd: ze is een hele goede en lieve verloskundige geworden en een fijne collega! Bijzonder hoe de dingen kunnen lopen.

Translate »

Pin It on Pinterest