Blog

Deze maand is het de eer aan onze assistente Ellen om een blog te schrijven.

Mei 2020

Het zijn bijzondere tijden. Veel veranderingen volgen elkaar snel op, en zeker de zwangeren die deze unieke periode van zwanger zijn al eens eerder mee hebben mogen maken, merken het verschil.

Minder fysieke controles bij de verloskundige, beperkte mogelijkheid tot een (pret)echo en de vraag waar zal ik straks gaan bevallen? “Ga ik naar het ziekenhuis om ons kindje ter wereld te brengen of blijf ik thuis in mijn eigen omgeving?“

Ik heb het geluk gehad om 3 ongecompliceerde zwangerschappen te mogen ervaren. Voor mij was de keuze daarom ook vanzelfsprekend en snel gemaakt: heerlijk thuis bevallen in mijn eigen bed!

Ons eerste kindje bood zich al na 37 weken en een paar dagen zwangerschap spontaan aan. Het begon met weeën in de middag. Tegen de avond kwam onze verloskundige aan huis om te controleren of de bevalling was begonnen of dat het misschien toch een storm in een glas water was. Tijdens het inwendig onderzoek braken mijn vliezen en was het duidelijk dat dit kindje graag ter wereld wilde komen.

Na een warme douchebeurt kwamen de weeën wel erg snel op elkaar en voelde ik zelfs al persdrang. Dat dit proces zo snel zou verlopen overviel me wel een beetje. Ik was dan ook erg blij dat ik niet naar een ziekenhuis moest rijden, maar dat ik in mijn eigen bed kon gaan liggen om de persweeën nog even weg te puffen. Rond de klok van 22 uur kwam onze zoon ter wereld.

Opeens was daar ook een kraamverzorgende, waar zij vandaan kwam weet ik echt niet meer, maar wat een zegen dat ze ons kwam ondersteunen in de eerste uren van het vader en moeder zijn. Ze hielp ons met het aankleden, de borstvoeding en de verzorging van ons kleine mannetje. Ik mocht onder de douche en ondertussen werd ons bed verschoon en opgemaakt. Alle “rommel” van de bevalling werd opgeruimd en ons kindje lag warm en tevreden in een bedje op onze kamer.

De andere kinderen zijn eveneens thuis ter wereld gekomen. Steeds onder begeleiding van mijn eigen verloskundige en een ervaren kraamverzorgende.

Mijn partner heeft dit ook als erg prettig en ontspannen ervaren. Hij kon thuis nog lekker zijn eigen ding doen. Wat aanrommelen, nog even TV kijken, koffie zetten, boterhammen smeren en mij ondersteunen tijdens de weeën.

Nadat onze kinderen geboren werden is deze zorg automatisch door de kraamverzorgende overgenomen en was er ook voor hem tijd en ruimte om aan de baby te wennen en te genieten van deze unieke ervaring.

Over je gezondheid en die van je kindje waakt de verloskundige en over de “rotzooi” tijdens de bevalling hoef je je al helemaal geen zorgen te maken. De kraamverzorgende is op dat moment de reddende engel in huis.

Uiteraard is het niet voor iedereen weggelegd om thuis te kunnen bevallen, maar als de mogelijkheid zich voordoet en het voelt goed, dan is het zeker een aanrader!

Translate »

Pin It on Pinterest