Blog oktober (2022) van Jantine

Het leven van een verloskundige is druk! De ene dienst na de andere, een spreekuur hier, een overleg daar. Voorlichtingsavonden, bijscholingen en ga zo maar door. Dit is natuurlijk enorm leuk en de reden dat ik voor dit vak gekozen heb, maar soms zijn het ook lange dagen met weinig slaap.

Om mezelf dan rust te gunnen ben ik sinds een aantal jaren gestart met yoga. Ik vind yoga een hele fijne manier om even tijd voor mezelf te nemen. Hierin rust in mijn lichaam te vinden en tegelijkertijd ook voor mijn lichaam te zorgen. Want ja, dat schiet er nog wel eens bij in als verloskundige.

Een paar jaar geleden heb ik dan ook tijdens een teamuitje alle vita dames meegesleept naar een yoga les om dit samen te ervaren. Wat gelukkig bij iedereen goed in de smaak viel! Zoals op de foto is te zien.

En niet alleen voor mijn lichaam is deze ontspanning belangrijk maar ook voor mijn geest. Want de hele tijd ‘aan’ staan is voor niemand goed. Ik ben me toen gaan verdiepen in breath work. Wat verschillende ademhalingstechnieken zijn om je in een diepe ontspanning te brengen of juist energie te geven. En merkte dat ik dit een hele fijne methode vind en dit inmiddels regelmatig gebruik in mijn dagelijks leven.

En ik realiseerde me dat dit niet alleen voor mijzelf fijn is maar dat dit ook in ons werk erom belangrijk is. Want tijdens de bevalling is juist die ademhaling zo belangrijk om goed door de weeën heen te komen en zo goed mogelijk om te kunnen gaan met de pijn. Ik kan dus mooi de opgedane kennis inzetten om onze cliënten te ondersteunen en tips te geven om goed te blijven doorademen.

Ik vind het dan ook heel mooi om van de zijlijn te zien hoe barende dames door die geweldige concentratie zich zo goed door de bevalling heen weten te slaan! En word daarin nog meer bevestigd wat de kracht van ademhaling kan zijn!

Translate »

Pin It on Pinterest