Blog

Ellen, praktijkassistente Vita

Ik heb het geluk gehad dat ik, toen mijn kinderen wat groter waren, de verkorte kraam-opleiding heb mogen volgen in Roosendaal. Tijdens mijn studie heb ik voor het eerst een bevalling mogen meemaken zonder dat ik zelf de kraamvrouw was. Dit heeft veel indruk op mij gemaakt; wat een oerkrachten komen samen om een nieuw leven op deze wereld te kunnen zetten.

Als kraamverzorgende ondersteun je de verloskundige, de kraamvrouw, haar partner en de rest van het gezin. Het vertrouwen dat je krijgt van de prille ouders van de pasgeborene is bewonderingswaardig. Je bent heel even onderdeel van het gezin, je bent op intieme momenten aanwezig en je mag ondersteuning geven waar nodig.

Sommige gezinnen blijven daardoor voor altijd in je geheugen gegrift:

Een vader die net een stamceltransplantatie had ondergaan vanwege kanker en waar geen kraambezoek mocht komen vanwege het infectiegevaar. Deze vrouw en man waren één met hun pasgeboren kindje en de liefde voor elkaar was overal in het huis voelbaar.

Het gezin met twee moeders die alle twee een kinderwens hadden en waar een prachtig jongetje het levenslicht zag. Later is daar nog een broertje bij gekomen.

Een kraamgezin met een enorme inloopkast en vloerbedekking in de badkamer, de hele dag was er familie over de vloer om het huis spik en span ’s avonds achter te laten. Wat een gezellige bende was dat daar.

Een varkensboer die zijn 3de kindje kreeg en tussen de middag een lekkere warme maaltijd kookte inclusief een wijntje, ook voor mij de kraamverzorgende. Waar ik uitleg kreeg over de veehouderij en de liefde voor zijn dieren .

De tienermoeder, die bij haar ouders met haar duim in de mond op de bank lag met haar kindje in haar armen. Oma was jong moeder geworden, moeder was jong moeder geworden en nu was de dochter ook een jeugdige moeder. De cirkel was in dat gezin rond.

Zo zijn er tal van gezinnen die een onvergetelijke indruk hebben achtergelaten. En één ding hadden ze allemaal gemeen, het kindje dat er geboren werd, was meer dan welkom en de liefde voor elkaar onvoorwaardelijk.

Na enkele jaren en verschillende werkgevers ben ik bij Vita terecht gekomen. Nu sta ik aan het begin van een zwangerschap. Vaak krijg je als eerste door te telefoon te horen dat er nieuw leven op komst is en deel je alle emoties en gevoelens die daarbij horen. Gelukkig gaan veel zwangerschappen goed, maar een enkele keer krijg je ook slecht nieuws en dan leef je intens mee. Elke zwangerschap is uniek, elke vraag verdiend een antwoord en ieder verhaal een luisterend oor.

Ik hoop nog een tijdje, samen met mijn collega Myranda dit werk te mogen doen. We hebben een bijzonder hecht team en de verloskundigen een prachtig beroep.

Translate »

Pin It on Pinterest