Belinstructies

In het derde trimester van je zwangerschap bespreken we op het spreekuur samen met jou (en je partner) de bevalling. Je krijgt dan ook instructies mee wanneer je ons moet bellen.
Meestal begint de bevalling met weeën, soms met het breken van de vliezen.

Weeën

Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Ze veroorzaken een krampende pijn in de buik, soms ook in de rug of de bovenbenen. Door weeën zal de baarmoedermond zacht en dun worden en zal zich openen (ontsluiten). In de regel begint het ontsluiten pas bij krachtige weeën die regelmatig komen en die een minuut aanhouden. Bij volledige ontsluiting begin je met persen.

Als je voor de eerste keer gaat bevallen bel dan als je 2 uur lang weeën om de 4-5 minuten hebt die ongeveer 60 seconden aanhouden. Bij een tweede of volgende bevalling bel je na 1 uur weeën om de 5 tot 7 minuten.

Als je nog geen 37 weken zwanger bent en je denkt weeën te hebben dien je ons direct te bellen.

Vruchtwaterverlies

De vliezen die rondom de baby zitten, kunnen breken/scheuren waardoor je vruchtwater verliest. Meestal is vruchtwater doorzichtig of lichtroze van kleur met eventueel witte vlokjes. Als de baby in het vruchtwater gepoept heeft, is het vruchtwater groen of bruin van kleur.

Het kenmerkende van gebroken vliezen is dat het vruchtwater steeds opnieuw blijft aflopen, zonder dat je het kunt tegenhouden. Bel ons als je denkt dat je vliezen gebroken zijn en vertel daarbij wat de kleur van het vruchtwater is. Als op het spreekuur is verteld dat het hoofdje van de baby nog niet goed is ingedaald moet je ook gaan liggen, totdat wij de indaling thuis gecontroleerd hebben.

Altijd bellen

  • Als je denkt weeën te hebben of vruchtwater verliest (zie bovenstaande).
  • Bij helderrood bloedverlies (voor het verlies van de slijmprop vermengd met een beetje bloed, hoef je niet te bellen).
  • Als je de baby duidelijk minder voelt bewegen.
  • Wanneer je ongerust bent.

Bel eerst: 076 – 521 88 03 of 06 – 53 64 32 55, je krijgt dan de dienstdoende verloskundige aan de lijn.

 

Altijd bereikbaar

Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week te bereiken! Je kunt ons bellen via

Buiten kantoortijden wordt dit nummer doorgeschakeld naar de dienstdoende verloskundige.

Bij geen gehoor, zijn wij altijd te bereiken op 

Onze praktijkassistentes werken van maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 14.30 uur. Je kunt ze bellen of mailen voor het maken van afspraken, stellen van vragen of overige informatie. Ons emailadres is: vita@annature.nl

Translate »

Pin It on Pinterest