Het kraambed

De eerste tien dagen na de bevalling noemen we het kraambed. Tijdens deze dagen komt er veel op je af. Zo moet je herstellen van de bevalling, wennen aan je baby en wordt er veel (nieuwe) informatie met je gedeeld.

Gelukkig is er ondersteuning tijdens het kraambed in de vorm van kraamzorg. Al vroeg in de zwangerschap heb je een keuze gemaakt voor een kraamzorginstantie.

De kraamverzorgster is degene die na de bevalling gemiddeld 8 dagen bij je thuis komt om je te helpen. Zij helpt je bij de verzorging van de baby, geeft veel voorlichting en tips, verricht een aantal huishoudelijke taken en doet dagelijks de controles van moeder en kind.

Bij eventuele problemen in het kraambed zal de kraamverzorgster contact met ons opnemen.

Lees de fijne folder van de KNOV als voorbereiding op je kraamtijd.

Signalen

Herken je deze signalen tijdens je kraamtijd, bel ons dan direct:

  • Plotseling veel bloedverlies en/of verlies van grote bloedstolsels
  • Één of meer van de volgende klachten: Hoofdpijn, sterretjes zien, braken, gevoel van strakke band om het hoofd of bovenbuik, pijn tussen de schouderbladen
  • Koorts van 38°C of hoger, soms samen met erge buikpijn of hevig stinkend bloedverlies
  • Dik rood en pijnlijk been
  • Te weinig slaap waardoor geprikkeld, boos, onrustig of denk je dat je anderen kwaad wil doen

Bij je baby de eerste 2 weken bel je ons indien:

  • De huid en/of het oogwit ziet binnen 24u na de geboorte al geel
  • Bij een temperatuur van je baby onder de 36°C of boven de 38°C.
  • Een snelle of kreunende ademhaling of een grauwe huidskleur
  • Als de lippen, tong of binnenkant van de mond blauwpaars zijn, je baby bezweet, benauwd of kortademig bij huilen of drinken is
  • Je baby met een krachtige boog spuugt of elke voeding veel melk teruggeeft

Voeding voor je baby

Tijdens je zwangerschap is het goed om alvast na te denken over welke voeding je wilt gaan geven zodra je baby is geboren: borstvoeding of kunstvoeding. Voordat je een keuze maakt, is het aan te raden om je hierover te informeren, zodat je weet wat het inhoud en wat je kunt verwachten. Het menselijk lichaam is gemaakt om borstvoeding te geven en te drinken als we jong zijn. Er zijn een aantal goede redenen om te kiezen voor borstvoeding, maar er zijn ook redenen om dit niet te doen.

Meer informatie hierover kun je lezen op de website van het voedingscentrum. Al onze verloskundigen zijn opgeleid in het begeleiden van het geven van borstvoeding, hierdoor kunnen we gepast advies geven en een plan uitstippelen rondom de borstvoeding.

Altijd bereikbaar

Tijdens het kraambed zullen wij van Vita ook een aantal keer thuis langs komen en zijn wij altijd te bereiken mocht er iets zijn, dag en nacht!

Als je tijdens de zwangerschap onder controle van gynaecoloog bent en ook onder leiding van de gynaecoloog gaat bevallen, kun je contact met ons opnemen voor de begeleiding van het kraambed. Je kunt je hiervoor al aanmelden tijdens de zwangerschap en ter kennismaking langs komen op de praktijk.

Altijd bereikbaar

Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week te bereiken! Je kunt ons bellen via

Buiten kantoortijden wordt dit nummer doorgeschakeld naar de dienstdoende verloskundige.

Bij geen gehoor, zijn wij altijd te bereiken op 

Onze praktijkassistentes werken van maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 14.30 uur. Je kunt ze bellen of mailen voor het maken van afspraken, stellen van vragen of overige informatie. Ons emailadres is: vita@annature.nl

Translate »

Pin It on Pinterest