Kraamperiode

De eerste 6 weken na de bevalling noemen we de kraamtijd. Tijdens de kraamtijd herstelt je lichaam zich van de zwangerschap en de bevalling. Daarbij komen er veel nieuwe dingen op je pad als kersverse ouder, dit gaat vaak gepaard met verschillende emoties en onzekerheden.
De kraamtijd is ook een bijzondere periode, waarin je geniet en trots bent op je baby en partner.

Een aantal dingen zijn belangrijk om te weten:

  • Vloeien: de eerste 6 weken na de bevalling is het normaal om bloedverlies te hebben. De hoeveelheid wordt steeds minder en de kleur kan veranderen van rood, naar bruin en uiteindelijk geel (dit is wondvocht). Soms is het bloedverlies enige dagen weg, maar wanneer je weer wat actiever wordt kan het bloedverlies opnieuw terugkomen.
    Zolang je nog helderrood bloedverlies hebt, wordt het afgeraden om in bad te gaan, te zwemmen, gemeenschap te hebben of tampons te gebruiken.

 

  • Litteken: het kan zijn dat je tijdens je bevalling een scheurtje hebt opgelopen of een knip hebt gekregen. Of mogelijk een wond van een keizersnede.
    Zo’n litteken heeft tijd nodig om te herstellen. Mocht de wond dicht zijn, kun je deze tweemaal daags gaan masseren met bijvoorbeeld bio oil of calendula crème. Dit zorgt ervoor dat het litteken minder stug wordt. Mocht je nog last hebben van je litteken, bel ons dan op voor advies.
  • Vermoeidheid: het krijgen van een kindje is niet niks en gaat vaak gepaard met slaapgebrek. Zorg ervoor dat jij en je partner zoveel mogelijk kunnen rusten. Geef jezelf en elkaar de tijd om aan elkaar te wennen. Probeer niet teveel visite te plannen (op één dag) en accepteer hulp van familie en vrienden.

 

  • Emoties: tijdens de kraamtijd zal je merken dat er veel emoties de kop op steken. Zo kun je intens blij en gelukkig zijn, maar ook verdrietig of neerslachtig. Emoties worden onder andere aangestuurd door hormonen en kunnen snel schommelen. Merk je dat je lang blijft hangen in een bepaalde emotie, geef dit dan aan bij ons of de huisarts, zodat we samen hierover kunnen praten en zonodig extra hulp kunnen bieden.
  • Consultatiebureau: het consultatiebureau neemt na het kraambed de zorg over met betrekking tot de groei, adviezen en vaccinaties van de baby. Het consultatiebureau neemt zelf contact met je op, meestal zo’n 2-3 weken na je bevalling. Je kunt wel wekelijks terecht op het inloopspreekuur van het consultatiebureau om vragen te stellen of je baby te wegen.
  • Huisarts: mocht er na het afsluiten van het kraambed door de verloskundige iets aan de hand zijn met de gezondheid van jou of je baby, dan moet je je huisarts hiervoor bellen.

Altijd bereikbaar

Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week te bereiken! Je kunt ons bellen via

Buiten kantoortijden wordt dit nummer doorgeschakeld naar de dienstdoende verloskundige.

Bij geen gehoor, zijn wij altijd te bereiken op 

Onze praktijkassistentes werken van maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 14.30 uur. Je kunt ze bellen of mailen voor het maken van afspraken, stellen van vragen of overige informatie. Ons emailadres is: vita@annature.nl

Translate »

Pin It on Pinterest