Stuitligging en versie

Als je rond de 35 weken zwanger bent, wordt er met een echo gekeken hoe de baby in de baarmoeder ligt. De gewenste positie is dat de baby met het hoofdje naar beneden ligt (hoofdligging).

Baby’s bewegen regelmatig in het vruchtwater en veranderen vaak van ligging. Rond de 36 weken liggen de meeste baby’s in hoofdligging en nog 3-4% in stuitligging. Rond 30 weken ligt nog ongeveer 25% van alle baby’s in stuitligging.

Een stuitligging geeft meer kans op complicaties tijdens en na de bevalling.

Ligt je baby met de billen naar beneden (stuitligging), dan kun je er voor kiezen om je baby te laten draaien (dit heet een versie).

Binnen Annature (geboortezorg organisatie in Breda) is er een gespecialiseerd versieteam opgericht. Dit team bestaat uit een fysiologisch verloskundige (uit de verloskundigenpraktijk), een klinisch verloskundige (uit het ziekenhuis) en een gynaecoloog.

Vanuit onze praktijk neemt verloskundige Marte Lammers deel aan dit team.

De folder ‘Stuitligging en uitwendige versie’ (incl. vertalingen) legt uit wat een stuitligging is en hoe het uitwendig draaien van een baby (aan de buitenkant van de buik) van stuitligging naar hoofdligging gaat.

LET OP: het versieteam in Breda vraagt om te komen met een volle blaas (in tegenstelling tot de folder van deverloskundige.nl). De folder van het versieteam in Breda is te lezen via deze link.

Altijd bereikbaar

Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week te bereiken! Je kunt ons bellen via

Buiten kantoortijden wordt dit nummer doorgeschakeld naar de dienstdoende verloskundige.

Bij geen gehoor, zijn wij altijd te bereiken op 

Onze praktijkassistentes werken van maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 14.30 uur. Je kunt ze bellen of mailen voor het maken van afspraken, stellen van vragen of overige informatie. Ons emailadres is: vita@annature.nl

Translate »

Pin It on Pinterest