Zwangerschap

De eerste controle

De eerste controle duurt ongeveer drie kwartier en vindt plaats rond 8 weken zwangerschap. Rond die tijd kunnen we ook op de praktijk een echo maken. Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je contact opnemen met de assistente om een afspraak te maken. Bij eventuele bijzonderheden (bijvoorbeeld bloedverlies) of vragen kun je altijd bellen, ook als je nog niet op de eerste controle bent geweest. Bij de eerste controle stellen we een aantal vragen over je gezondheid en levenswijze. Ook bespreken we de gezondheid van je partner en van directe familieleden en gaan we in op eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen. Om de uitgerekende datum te kunnen berekenen is het onder meer van belang om te weten wanneer de laatste menstruatie begon. Om de zwangerschapsduur te bevestigen, wordt altijd een afspraak gemaakt voor een termijn echo. Je krijgt een formulier mee om bloed te laten prikken. In de folder “Zwanger! Algemene informatie” kun je nalezen welke bloedonderzoeken worden aangevraagd. Deze folder krijg je mee tijdens de eerste controle of kun je als PDF downloaden. Mocht er al bloed geprikt zijn via de huisarts, dan graag de uitslag meenemen op de eerste controle. Tijdens de eerste controle wordt de bloeddruk gemeten en je gewicht bepaald. We geven informatie over zaken die van belang zijn tijdens de zwangerschap en gaan in op vragen van jouw kant. Indien je dat wenst bespreken we de mogelijkheden van aanvullend onderzoek naar aangeboren afwijkingen, zoals de combinatietest. Je kunt hier meer over lezen op de site: erfocentrum prenatale screening.

Vervolgcontroles

Tijdens de vervolgcontroles bespreken we hoe het de afgelopen weken met je gegaan is en controleren we de bloeddruk. Ook doen we uitwendig onderzoek om de groei en eventueel de ligging van je kindje te controleren en luisteren we naar het hartje van de baby. In de laatste maand wordt ook naar de indaling van het hoofdje in het bekken gevoeld.
In de zwangerschap worden er 4 echo’s aangeboden:

 • Een vroege echo bij 8 weken
 • Een termijnecho bij 12 weken
 • Een screeningsecho bij 20 weken
 • Een liggingsecho bij 35 weken

Op indicatie kan er vaker een echo worden verricht. De vroege echo bij acht weken wordt op de praktijk gemaakt. De overige echo’s worden bij Echocentrum Focus gemaakt. Echocentrum Focus is een samenwerkingsverband tussen de verloskundigen en gynaecologen in Breda en omstreken. Door deze intensieve samenwerking kunnen we op het gebied van echo’s optimale zorg bieden.
In het begin van de zwangerschap kom je iedere 4 weken. Vanaf 24 weken elke 3, vanaf 30 weken elke 2 en aan het einde van de zwangerschap kom je iedere week op controle. Als het nodig of wenselijk is, is het altijd mogelijk om vaker op controle te komen. Bel ons gerust.
Neem in ieder geval contact met ons op als je:

 • bloedverlies hebt
 • je niet goed voelt; hoofdpijn hebt, sterretjes ziet, vocht vasthoudt, bandgevoel om je bovenbuik, pijn in de bovenrug of tussen de schouderbladen hebt, misselijk bent of moet overgeven
 • koorts hebt boven de 38,5 C
 • het kindje duidelijk minder voelt bewegen
 • ongerust bent
 • denkt dat de bevalling begonnen is

Tijdens het spreekuur gaan we uiteraard ook nog individueel in op jullie wensen en vragen ten aanzien van de bevalling. Aan het eind van de zwangerschap, rond de 34e week plannen we hiervoor met jullie een afspraak. Voor dit gesprek kun je je voorbereiden aan de hand van een bevalplan. Een voorbeeld hiervan kun je hier downloaden.

Te regelen in de zwangerschap:

In de zwangerschap is er een aantal dingen dat geregeld moet worden voor bijvoorbeeld de bevalling en daarna.

KRAAMZORG:

Het is belangrijk om al vroeg tijdens de zwangerschap (voor de 16e week) kraamzorg te regelen. Meld je verzekering dat je zwanger bent en vraag via hen kraamzorg en een kraampakket aan. In de regio Breda zijn er meerdere kraamzorgorganisaties waaruit je kunt kiezen. In onze praktijk zijn folders aanwezig.

MOEDERS VOOR MOEDERS:

Als je tussen de 6 en 16 weken zwanger bent, dan kun je meedoen met het inzamelen van urine voor “Moeders voor moeders”. Je helpt hier andere vrouwen mee die om hormonale reden moeilijk zwanger kunnen worden. Indien je hieraan mee wilt werken kun je je aanmelden bij onze assistente of via www.moedersvoormoeders.nl

ERKENNING:

Als je niet getrouwd bent en ook niet van plan bent om tijdens de zwangerschap te trouwen, is het belangrijk om tijdens de zwangerschap samen met je partner naar het gemeentehuis te gaan voor de erkenning en het vastleggen van de achternaam van jullie kindje. Door de erkenning krijgt de vader niet automatisch het gezag. Dit moet later geregeld worden door middel van een “verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige”. Bij elke volgende zwangerschap moet dit weer opnieuw geregeld worden.

ZWANGERSCHAPSVERKLARING:

Bijna iedere werkgever vraagt om een zwangerschapsverklaring in verband met het zwangerschapsverlof. Sommige werkgevers verstrekken hiertoe een formulier. Dit formulier wordt door de assistente ingevuld. Als je niets van je werkgever krijgt, kun je aan ons een zwangerschapsverklaring vragen. Ook als zelfstandige kun je recht hebben op een uitkering. Informatie hierover kun je vinden www.UWV.nl.

ZWANGERSCHAPSCURSUS:

Veel vrouwen volgen tijdens de zwangerschap een cursus ter voorbereiding op de bevalling. Het is belangrijk je hiervoor tijdig op te geven. Zo is er onder andere Zwangerschapsbegeleiding, Zwangerschapszwemmen of -fitness, Yoga, Mensendieck, Haptonomie en Samen Bevallen. In onze praktijk hebben wij hier informatie over.

KRAAMPAKKET EN OVERIGE BENODIGDHEDEN VOOR DE BEVALLING:

Je hebt altijd een kraampakket nodig, ook als je in het ziekenhuis bevalt. Vaak krijg je er één van je zorgverzekeraar. Indien dit niet zo is, dien je er zelf een aan te schaffen bij de drogist of de thuiszorgwinkel. Een kraampakket dient in elk geval het volgende te bevatten:

 • 1 navelklem
 • 2 pakjes kleine steriele gazen
 • 6 celstof onderleggers
 • 1 matrasbeschermer
 • 2 pakken grote kraamverbanden
 • 1 flesje alcohol (70%)
 • 1 zeeppompje met desinfecterende handzeep
 • 1 digitale (baby-)thermometer (geen oorthermometer!)

Voor een thuisbevalling dien je het kraampakket uit te breiden met wat extra celstof onderleggers, een kraammatras en 10 grote steriele gazen (10 x10 cm). Verder heb je voor een thuisbevalling 2 emmers en 2 vuilniszakken nodig. Het is handig om vanaf 37 weken een tas klaar te zetten om mee te nemen naar het ziekenhuis (ook wanneer je thuis wilt bevallen), met daarin:

 • een shirt of nachthemd voor de bevalling
 • slippers of pantoffels
 • warme sokken
 • schone kleren
 • toiletspullen
 • twee setjes babykleren (muts, romper, kleertjes) en een jasje
 • fototoestel
 • legitimatie, zwangerschapskaart
 • luiers en kraamverband hoef je niet mee te nemen, die krijg je in het ziekenhuis

BEDVERHOGERS:

Vanaf 37 weken dien je je bed te verhogen. Dit kan door middel van bedverhogers (klossen) die je kunt lenen bij de thuiszorgwinkel. Wanneer je bed niet verhoogd kan worden of als je een waterbed hebt, kun je een ander bed (logeerbed) verhogen.

BORST- OF FLESVOEDING:

In de loop van de zwangerschap beslis je of je borst- of flesvoeding gaat geven. Als je borstvoeding gaat geven bestaat op diverse plaatsen in Breda de mogelijkheid om een Borstvoedingscursus te volgen.

LACTATIEKUNDIGE EN BORSTVOEDINGCURSUS:

Je kunt bij onze praktijk ook informatie opvragen over borstvoeding, borstvoedingscursus en een lacatiekundige.

PLAATS VAN DE BEVALLING:

Denk tijdens de zwangerschap na over de plaats waar je wilt gaan bevallen. Als er geen medische indicatie is, mag je thuis bevallen of in het ziekenhuis, in Origine. Het is belangrijk om te bevallen op de plek waar jij je het meest prettig en veilig voelt. Origine is een geboortecentrum binnen de muren van het Amphia Ziekenhuis (Langendijk) in Breda waar je kunt bevallen en waar je, als je dat wilt, enkele dagen van je kraamtijd kunt doorbrengen. Als je in Origine wilt bevallen kan je je in de zwangerschap inschrijven via www.geboortecentrumorigine.nl.