Onderzoeken in de zwangerschap

Iedere zwangere in Nederlands komt in aanmerking voor Prenatale Screening. Het verrichten van Prenatale Screening is een keuze en geen verplichting.

Je kunt tijdens de zwangerschap laten onderzoeken (screenen) of de baby chromosomale afwijkingen heeft. Tijdens de intake wordt hierover informatie gegeven indien je hier geïnteresseerd over bent. Voor meer informatie is er een video gemaakt.

De NIPT: deze test is een bloedonderzoek bij de zwangere, waarbij ze DNA van de placenta onderzoeken. De NIPT kan vanaf 11 weken zwangerschap worden uitgevoerd. Voor informatie hierover klik op de video link hieronder.

13 weken echo

bij deze vroege screeningsecho word er gekeken naar een aantal lichamelijke afwijkingen die al vroeg in de zwangerschap zichtbaar zijn.

Er word bij deze echo niet naar het geslacht van de baby gekeken. De echo vind plaats tussen 12 weken en 3 dagen tot en met 14 weken en 3 dagen van de zwangerschap. Er is minder zichtbaar dan bij de 20 weken echo maar sommige (ernstige) afwijkingen zijn al wel te zien. Aan deze echo zijn geen kosten verbonden. Je doet wel automatisch mee met wetenschappelijk onderzoek rondom deze echo. Voorlopig kun je alleen terecht voor de 13 weken echo als hier plek voor is bij Focus, je hebt dus geen garantie dat je deze echo krijgt.

20 weken echo

De screeningsecho (afgekort SEO) is een uitgebreide echo waarbij de echoscopist kijkt of de baby lichamelijke afwijkingen heeft. Deze echo is geen pretecho, maar een medisch onderzoek. De echo vind plaats tussen 19 weken en 21 weken zwangerschap. Het kind is al wat groter, er is dus meer zichtbaar dan bij de 13 weken echo. Het kind is meer in detail te onderzoeken. Aan deze echo zijn geen kosten verbonden. Iedereen komt in aanmerking voor het laten uitvoeren van deze echo.

Voor meer informatie zie de website: https://www.pns.nl/

Kosten & Verzekering

De zorgverzekering betaalt het uitgebreide gesprek met de verloskundige of gynaecoloog. De NIPT moet u altijd zelf betalen en kost €175.-.

Bij 13 en 20 weken zwangerschap wordt de screeningsecho aangeboden. Deze wordt vergoed door de basisverzekering.

Altijd bereikbaar

Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week te bereiken! Je kunt ons bellen via

Buiten kantoortijden wordt dit nummer doorgeschakeld naar de dienstdoende verloskundige.

Bij geen gehoor, zijn wij altijd te bereiken op 

Onze praktijkassistentes werken van maandag tot en met vrijdag van 9.00 - 14.30 uur. Je kunt ze bellen of mailen voor het maken van afspraken, stellen van vragen of overige informatie. Ons emailadres is: vita@annature.nl

Translate »

Pin It on Pinterest